Turism

Stockholms skärgård – populära resmålet

När det kommer till en skärgård som har över 20000 stycken öar så är det ingen enkel uppgift att utse de allra bästa och mest populära öarna i Stockholms skärgård. Generellt sett så brukar dock de här tre öarna hamna högt upp på listan över besökarnas favoritöar:

  • Vaxholm
  • Sandhamn
  • Möja

Vaxholm i Stockholms skärgård

Vaxholm är en av Stockholms Skärgårds mest välbesökta öar. Om man vill resa kollektivt så kan man både ta bussen och båten till Vaxholm, och båtresan tar ungefär en timme från Stockholm city. Vaxholm är dock faktiskt inte namnet på själva ön utan på öns centralort. Ön heter istället Vaxön. Många som åker ut till Vaxholm gör det för att besöka den berömda fästningen som ligger strax utanför stan, eller gå till en av alla de restauranger och kaféer som finns i Vaxholm. Ön har också en omtyckt gästhamn för sina besökare.

Sandhamn i Stockholms skärgård

I dagligt tal så kallas den här ön för Sandhamn, men precis som med Vaxholmen så är Sandhamn också namnet på öns största ort medan ön i själva verket heter Sandön. Sandhamn är otroligt vackert och även om ön lockar väldigt många så kallade brats och lyxbåtar så är det en ö som alla älskar. Det första som slår en när man stiger i land på Sandhamn är att ön har en väldigt stark och genuin skärgårdskänsla. På ön finns det bland annat ett värdshus som enligt rykten har hållit öppet varenda dag sedan 1700-talet! Sandhamn ligger i ytterskärgården och ön omges av härliga stränder som man kan vandra längs i den strålande solen.

Möja i Stockholms skärgård

Ön Möja är inte lika känd som Sandhamn och Vaxholm men är också en stor och populär ö att besöka. När man väl har tagit sig till ön så är det enkelt att ta sig runt mellan de olika orterna, som förbinds av en lång huvudväg. På ön är det vanligt att folk promenerar eller cyklar för att ta sig fram. På sommaren så agerar Möja ofta knytpunkt, då människor från de närliggande, mindre öarna lägger till med sina båtar och besöker Möjas alla restauranger eller besöker ett sommarevenemang.